Παροιμίες, Γνωμικά, Παροιμιώδεις φράσεις.

Το blog ΠΑΡΟΙΜΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ αποτελεί την παράθεση του υλικού προσωπικής συλλογής, η οποία δημιουργήθηκε με γνώμονα τον σεβασμό και τον θαυμασμό στην λαϊκή σοφία και στην λαϊκή παράδοση.

Οι παροιμίες, οι παροιμιακές φράσεις και τα αποφθέγματα των φιλοσόφων, καταγράφονται όπως ακριβώς εντοπίσθηκαν από τον συλλέκτη, χωρίς παρέμβαση ή κριτική στο περιεχόμενο.
Η έρευνα και η καταγραφή συνεχίζεται και το blog εμπλουτίζεται συνεχώς.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Παροιμιακός Λόγος, είναι μια προσπάθεια καταγραφής και διάσωσης των παροιμιών και παροιμιακών φράσεων του θυμόσοφου λαού, η οποία κινδυνεύει να χαθεί στο σκοτάδι της αμνησίας και της παγκοσμιοποίησης. Με δέος και σεβασμό στη λαϊκή παράδοση, σας προσκαλούμε να συμμετέχετε σε αυτή την προσπάθεια, προσθέτοντας παροιμίες στη συλλογή μας. Το σχετικό υλικό μπορείτε να το στείλετε μέσα από τη φόρμα επικοινωνίας, ή με e-mail στον διαχειριστή. paroimiakoslogos@gmail.com

Translate

Σόλων ο Αθηναίος

Ο νομοθέτης της κλασσικής αθηναϊκής δημοκρατίας, Ο Σόλων, εξέχον μέλος της αθηναϊκής κοινωνίας του 6ου αιώνα και ένας από τους «Επτά Σοφούς» της αρχαίας Ελλάδας
Σόλων ο Αθηναίος - ο μετριοπαθής μεταρρυθμιστής
Ο νομοθέτης της κλασσικής αθηναϊκής δημοκρατίας, Ο Σόλων, εξέχον μέλος της αθηναϊκής κοινωνίας του 6ου αιώνα και ένας από τους «Επτά Σοφούς» της αρχαίας Ελλάδας, έμεινε γνωστός στην ιστορία για τις μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε στο αθηναϊκό πολίτευμα. Αποτέλεσαν τον θεμέλιο λίθο ενός πολιτεύματος, της δημοκρατίας, που μόλις είχε κάνει την εμφάνιση του στην παγκόσμια σκηνή και επρόκειτο να κυριαρχήσει στη Δύση ως τις μέρες μας. 

Τα στοιχεία που υπάρχουν για τον βίο και την προσωπικότητα του Σόλωνα είναι περιορισμένα, λόγω της έλλειψης γραπτών και αρχαιολογικών ενδείξεων για την Αθήνα του πρώιμου 6ου αιώνα. Οι κύριες αρχαίες πηγές για τον Σόλωνα είναι ο Ηρόδοτος και ο Πλούταρχος, οι οποίοι όμως έγραψαν γι' αυτόν μερικούς αιώνες αργότερα. Επίσης, εκείνη την περίοδο η ιστορία δεν ήταν συγκροτημένη ως επιστήμη με αυστηρή ερευνητική μεθοδολογία όπως στις μέρες μας. Για παράδειγμα, ο ρήτορας Αισχίνης αποδίδει στον Σόλωνα όλη τη νομοθεσία που διαμορφώθηκε σε επόμενες ιστορικές περιόδους. Κάποιοι σύγχρονοι μελετητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η γνώση μας για τον Σόλωνα είναι βασισμένη σε μεγάλο βαθμό σε φανταστικές κατασκευές. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως κάποια σχετικά ευρήματα από την περίοδο του Σόλωνα υπό την μορφή αποσπασματικών επιγραφών.


Είπε:


"Αν μάθεις πρώτα να κυβερνάσαι, θα μάθεις και να κυβερνάς"

*****

"Γερνάω συνεχώς και πάντοτε μαθαίνοντας"

*****

"Η σκέψη των αθανάτων θεών είναι ανεξερεύνητη από τους ανθρώπους"

*****

"Κανένα μη θεωρείς ευτυχισμένο εάν πρώτα δεν δεις το τέλος του"

*****

"Η επιθυμία για την απόκτηση περιττών πραγμάτων, ακολουθεί ευθύς αμέσως με την απόκτηση των αναγκαίων"

*****

" Η πατρίδα από τους μεγάλους άνδρες καταστρέφεται"

*****

Μετριοπαθέστερο κάνει τον άρχοντα και επιεικέστερο τον τύραννο, εκείνος που θα μπορούσε να τους πείσει ότι προτιμότερο θα ήταν να μην κυβερνούν παρά να κυβερνώνται"

*****

"Να μελετάς ότι αξίζει να μελετηθεί"

*****

"Να μην λες ψεύδη, αλλά την αλήθεια"

*****

"Να συμβουλεύεις όχι τα πιο ευχάριστα, αλλά τα πιο χρήσιμα"

*****

"Να χρησιμοποιείς (επικαλείσαι) τους θεούς"

*****

"Οι Θεοί είναι γεμάτοι φθόνο και δημιουργούν ταραχές"

*****

"Όση δύναμη έχει στον πόλεμο ο σίδηρος, άλλη τόση δύναμη έχει στην Πολιτεία ο λόγος"

*****

"Στους δικούς σου ανθρώπους να είσαι πράος"

*****

"Φίλους να μην αποκτάς σύντομα, εκείνους όμως που θα αποκτήσεις, μην τους αποδοκιμάζεις γρήγορα"

*****

Δεν υπάρχουν σχόλια: