Παροιμίες, Γνωμικά, Παροιμιώδεις φράσεις.

Το blog ΠΑΡΟΙΜΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ αποτελεί την παράθεση του υλικού προσωπικής συλλογής, η οποία δημιουργήθηκε με γνώμονα τον σεβασμό και τον θαυμασμό στην λαϊκή σοφία και στην λαϊκή παράδοση.

Οι παροιμίες, οι παροιμιακές φράσεις και τα αποφθέγματα των φιλοσόφων, καταγράφονται όπως ακριβώς εντοπίσθηκαν από τον συλλέκτη, χωρίς παρέμβαση ή κριτική στο περιεχόμενο.
Η έρευνα και η καταγραφή συνεχίζεται και το blog εμπλουτίζεται συνεχώς.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Παροιμιακός Λόγος, είναι μια προσπάθεια καταγραφής και διάσωσης των παροιμιών και παροιμιακών φράσεων του θυμόσοφου λαού, η οποία κινδυνεύει να χαθεί στο σκοτάδι της αμνησίας και της παγκοσμιοποίησης. Με δέος και σεβασμό στη λαϊκή παράδοση, σας προσκαλούμε να συμμετέχετε σε αυτή την προσπάθεια, προσθέτοντας παροιμίες στη συλλογή μας. Το σχετικό υλικό μπορείτε να το στείλετε μέσα από τη φόρμα επικοινωνίας, ή με e-mail στον διαχειριστή. paroimiakoslogos@gmail.com

Translate

Πυθαγόρας ο Σάμιος

Η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Πυθαγόρα: Οι αντιφατικές πλευρές του χαρακτήρα και της σκέψης του φιλοσόφου, για τους αμφισβητίες και τους υποστηρικτές του, καθώς και για τις σημαντικές «πρωτιές» της Πυθαγόρειας Σχολής το Ομακοείον.
Ο Πυθαγόρας ήταν σημαντικός Έλληνας φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής.


 Είναι ο κατ’ εξοχήν θεμελιωτής των ελληνικών μαθηματικών, δημιούργησε ένα άρτιο σύστημα για την επιστήμη των ουρανίων σωμάτων που κατοχύρωσε με όλες τις σχετικές αριθμητικές και γεωμετρικές αποδείξεις και ήταν ιδρυτής ενός μυητικού φιλοσοφικού κινήματος που λέγεται Πυθαγορισμός. Γεννήθηκε το 580 π.Χ. στη Σάμο.  Ήταν μαθητής του φιλόσοφου Φερεκύδη στη Λέσβο και του Θαλή και Αναξίμανδρου στη Μίλητο. Έμεινε 22 χρόνια στην Αίγυπτο κοντά στους ιερείς της Μέμφιδας, της Ηλιούπολης και της Διόσπολης. Όταν όμως ο βασιλιάς των Περσών Καμβύσης κατέλαβε την Αίγυπτο, ο Πυθαγόρας μεταφέρθηκε αιχμάλωτος στη Βαβυλώνα και έτσι είχε την ευκαιρία να συναναστραφεί και με τους Πέρσες μάγους/σοφούς. Ελευθερώθηκε μετά από 12 χρόνια με τη μεσολάβηση του Έλληνα προσωπικού γιατρού του βασιλιά Δημοκήδη. Μετά από τα ταξίδια και τη μαθητεία, επέστρεψε στη Σάμο, σε ηλικία 56 ετών. Δεν του ήταν όμως το γραφτό να μείνει για πολύ στον τόπο του, καθώς εκείνη την εποχή κυβερνούσε τη Σάμο ο τύραννος Πολυκράτης. Δεν του άρεσαν του τύραννου οι ιδέες και οι διδασκαλίες του Πυθαγόρα, και τον κυνήγησε. Κατέληξε στην Κάτω Ιταλία, την τότε Μεγάλη Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στον Κρότωνα, όπου μαζί με άλλους ομόφρονές του ίδρυσε σχολή. Οι ιδέες του έκαναν ξεχωριστή εντύπωση, κυρίως στους νέους, και γρήγορα οδηγήθηκε στο δικαστήριο με την κατηγορία της διαφθοράς των νέων και της αθεΐας, όπου όμως τελικά αθωώθηκε. Η σχολή των Πυθαγορείων εμφανίζεται συγκροτημένη μέσα στις πόλεις της Μεγάλης Ελλάδος ως κίνημα πολιτικό και θρησκευτικό.  Ο Πυθαγόρας δεν έγραψε κανένα έργο (ή τουλάχιστο, κανένα δεν επιβίωσε από το κυνήγι που υπέστησαν οι ιδέες του από την εποχή του ακόμα), έτσι το βάρος της διάσωσης της διδασκαλίας του έπεσε στους μαθητές του. Για τους πυθαγόρειους η ουσία των πραγμάτων βρίσκεται στους αριθμούς και στις μαθηματικές σχέσεις. Γνωστή είναι ακόμη η πυθαγόρεια διδασκαλία της «μιμήσεως» κατά την οποία τα αισθητά υπάρχουν κατ’ απομίμηση ατελή του τέλειου νοητού κόσμου. Έτσι εισάγεται στην Ελληνική φιλοσοφία η αντίληψη των δύο κόσμων, νοητού και αισθητού που επηρέασε, στη συνέχεια, την θεωρία για τον κόσμο των Ιδεών του Πλάτωνα. Η αληθινή πηγή της σοφίας για τους Πυθαγόρειους είναι η Τετρακτύς, δηλαδή οι τέσσερις πρώτοι φυσικοί αριθμοί που θεωρείται ότι συνδέονται μεταξύ τους με διάφορες σχέσεις. 


   Οι αριθμοί για τους Πυθαγόρειους είναι σύμβολα που εκφράζουν την ουσία των όντων και των φαινομένων. Έτσι, ο αριθμός 7 για παράδειγμα εκφράζει το νου, την υγεία και το φως, ο 4 την δικαιοσύνη, ο 3 το γάμο, ο 6 την εμψύχωση, ο 8 τον έρωτα και τη φιλία. Θεωρούσαν τους άρτιους αριθμούς ατελέστερους σε σχέση με τους περιττούς, εξαιτίας της άπειρης διαιρετότητας τους εν αντιθέσει με τους δεύτερους που εμφανίζουν μία απαρτισμένη ολότητα με αρχή, μέση και τέλος. Ο αριθμός 5 για παράδειγμα παρουσιάζει ολότητα διότι οι πρώτες δύο μονάδες παρουσιάζουν την αρχή, οι δύο τελευταίες το τέλος και η μεσαία μονάδα τη μεσότητα.


  Η διατροφή που ακολουθούσε ο Πυθαγόρας ήταν lacto vegetarian, δηλαδή έτρωγε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, ελάχιστα όσπρια και γαλακτοκομικά, με σειρά από τη μεγαλύτερη ποσότητα στην μικρότερη. Το κεχρί είναι ένα είδος δημητριακού πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ οι πρωτεΐνες του περιέχουν όλα τα αμινοξέα.


Είπε:

Αν δεν μπορείς να έχεις έναν πιστό φίλο, να είσαι ο ίδιος φίλος του εαυτού σου

*****

"Αρχή πολιτείας απάσης νέων τροφά"

Μετάφραση: 

Θεμέλιο κάθε πολιτείας είναι η ανατροφή των νέων.

*****

"Βέλτιστοι γιγνόμεθα προς τους θεούς βαδίζοντες"

Μετάφραση:

Όταν ακολουθούμε τους θεούς γινόμαστε καλύτεροι.

*****

"Ελεύθερον αδύνατον είναι τον πάθεσι δουλεύοντα και υπό παθών κρατούμενον"

Μετάφραση:

Είναι αδύνατο να θεωρείται ελεύθερος αυτός που είναι δούλος στα πάθη του και κυριαρχείται από αυτά.

*****

"Εν οργή μήτε τι λέγειν μήτε πράσσειν"

Μετάφραση:

Οργισμένοι δεν καταλαβαίνουμε ούτε τι λέμε ούτε τι κάνουμε.

*****

"Θανέειν πέπρωται άπασι"

Μετάφραση: 

Είναι γραφτό σε όλους να πεθάνουν.

*****

"Καρδίαν μη εσθίειν"

Μετάφραση: 

Μην τρως την καρδιά σου (μη στεναχωριέσαι).

*****

"Κυάμων απέχεσθαι"

Μετάφραση:

Να απέχεις από τα κουκιά. (σ.σ. με την έννοια της αποχής από την πολιτική· τα κουκιά χρησιμοποιούνταν στη διεξαγωγή ψηφοφοριών).

*****

"Λόγιζε προ έργου"

Μετάφραση: 

Να σκέφτεσαι πριν κάνεις κάτι.

*****

"Μη εν πολλοίς ολίγα λέγε, αλλ’ εν ολίγοις πολλά"

Μετάφραση:

Μην λες πολλά λόγια με ασήμαντο νόημα, αλλά σημαντικά νοήματα με λίγα λόγια.

*****

"Μηδέν θαυμάζειν"

Μετάφραση:

Τίποτε δεν είναι τόσο αξιόλογο ώστε να μένουμε άναυδοι.

*****

"Μη επτοήσθαι περί τας επιθυμίας, αλλ’ ολιγώρως έχειν"

Μετάφραση:

 Να μη σε κυριεύει η επιθυμία, αλλά να αδιαφορείς."

"*****

Μην ψάχνεις την ευτυχία, είναι πάντα μέσα σου.

*****

"Μη φορείν στενόν δακτύλιον"

Μετάφραση:

Μη δεσμεύεσαι και μη δυσκολεύεις τη ζωή σου.

*****

Να κάνεις αυτά που νομίζεις πως είναι σωστά, έστω κι αν κάνοντας αυτά πρόκειται να σε κακολογήσουν. Γιατί ο όχλος είναι κακός κριτής κάθε καλού πράγματος.

*****

Ου πάντα τοις πάσι ρητά"

Μετάφραση: 

Δεν μπορούν να ειπωθούν όλα σε όλους.

*****

"Πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται"

Μετάφραση: 

Τα πάντα γίνονται σύμφωνα με αριθμούς.

*****

"Πράττε μεγάλα μη υπισχνούμενος μεγάλα"


Αντί να υπόσχεσαι μεγάλα πράγματα καλύτερα να τα κάνεις.

*****

"Πυρ μαχαίρα μη σκαλεύειν."

Μετάφραση: 

Μην οξύνεις επιθετικές διαθέσεις).

*****

"Σπεύδε βραδέως"

Μετάφραση: 

Κάνε αυτό που πρέπει να κάνεις χωρίς καθυστέρηση αλλά και με προσοχή, χωρίς να είσαι τόσο βιαστικός που θα κάνεις κάτι λάθος

*****

"Τας λεωφόρους μη βαδίζειν"

Μετάφραση:

Να μη βαδίζεις στους εύκολους δρόμους.

*****

"Το μεν σώμα εστίν ημίν σήμα"

Μετάφραση:

 Το σώμα μας δίνει πληροφορίες και για τον εσωτερικό μας.

*****

"Το «ναι» και το «όχι», αν και είναι οι πιο σύντομες από όλες τις λέξεις, χρειάζεται να τις σκεφθεί κανείς πολύ προηγουμένως.

*****

Το τετράγωνο της υποτείνουσας ισούται με των άθροισμα των τετραγώνων των δύο καθέτων πλευρών.

(το γνωστό Πυθαγόρειο Θεώρημα που μάλλον προϋπήρχε όμως του Πυθαγόρα).

*****

"Φορτίον μη συγκαθαιρείν, αλλά συνανατιθέναι τοις βαστάζουσι"

Μετάφραση:

Μη βοηθάς να αφήσουν κάτω το φορτίο, αλλά βοήθα να το κουβαλήσουν.

*****

"Χρη σιγάν ή κρείσσονα σιγής λέγειν"

Μετάφραση:

Πρέπει να σωπαίνεις ή να λες κάτι καλύτερο από τη σιωπή.

*****

Δεν υπάρχουν σχόλια: